søndag den 27. november 2011

Æbleskiver

Første søndag i advent er lig med æbleskiver - og en rigtig æbleskive indeholder selvfølgelig rigtige æbler! I dag spiste vi dem med flormelis og hjemmelavet mirabellekompot.

Ingredienser (18 stk):
135 g hvedemel
1 1/2 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker eller 1/2 vanillestang
1/2 tsk kardemomme
20 g sukker
3 æg
1,7 dl mælk
30 g smeltet smør
1 æble i fine små tern

Fremgangsmåde:
Bland de tørre ingredienser i en skål og rør æggene i. Tilsæt mælken lidt efter lidt, mens der røres godt, så dejen bliver fri for klumper. Til sidst røres smør og æbletern i.
Bag dejen i en æbleskivepande med en smule smør.

søndag den 20. november 2011

Hummus

Ingredienser:
Kikærter (til denne portion skal bruges 2 1/2 dl kogte kikærter - jeg ved ikke hvad det svarer til inden kogning)
1/2 dl tahin
1 1/2 spsk citronsaft
1 pænt stort fed hvidløg i mindre stykker
1/4 tsk stødt spidskommen
1 dl vand
ca. 1 tsk salt
evt. 1 knivspids cayennepeber

Fremgangsmåde:
Sæt kikærterne i blød i rigeligt koldt vand natten over. Næste dag skylles kikærterne grundigt i koldt vand og koges i 1 1/2-2 timer til de nemt kan moses mellem to fingre.
Kikærterne blendes med en stavblender og køler en smule af.
Halvdelen af tahin, citronsaft, hvidløg, spidskommen og vand tilsættes, og det blendes/hakkes til det har en jævn konsistens. Smag til med den anden halvdel af krydderierne og vandet til hummusen har den ønskede smag og konsistens. Tilsæt så meget vand som nødvendigt, og vær obs på at hvis hummusen skal stå i længere tid før den spises, så vil den blive tykkere da kikærterne og tahinen suger vand, så den skal være lidt tyndere end man vil servere den.
Smag til med salt og tilsæt cayennepeber, hvis den gerne må have lidt bid.

Pebernødder (ca. 160 stk)

Det er ikke rigtig jul før der er bagt pebernødder. Her kommer den opskrift jeg plejer at bruge - og den er altid et hit, så bag gerne dobbelt portion. Den er oprindelig baseret på en opskrift fra Arla.

Ingredienser: 
125 g blødt smør 
125 g sukker
æg

275 g hvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk vanillesukker 
½ tsk stødt kanel 
½ tsk stødt kardemomme 
¼ tsk stødt hvid peber

Fremgangsmåde:
Rør smør og sukker godt sammen og rør ægget i. Bland de øvrige ingredienser og vend dem i smørblandingen. Saml dejen til den er glat og smidig. Del dejen i 8 stykker og tril dem til pølser (ca. 20 cm). Skær hver pølse i ca. 20 stykker og tril dem til små pebernødder. Læg pebernødderne på en plade med bagepapir og bag dem øverst i ovnen i 10 minutter ved 200 grader.


Cheesecake med solbærsirup



Ingredienser:
8 digestivekiks
25 g smeltet smør
300 g flødeost
150 g cremefraiche
kornene fra en stang vanilje (kan erstattes med en tsk vaniljesukker)
75 g sukker
1 tsk citronsaft

75 g frosne eller friske solbær (andre bær kan også bruges)
60 g sukker

Fremgangsmåde:
Blend kiksene eller knus dem ved at komme dem i en pose, som bankes godt og grundigt med en kagerulle eller lignende. Bland kiksekrummerne med det smeltede smør og pres blandingen ned i en 15 cm springform (eller lignende) med bagepapir i bunden. Stil bunden på køl.
Pisk flødeost, cremefraiche, vanilje, sukker og citronsaft sammen, så osteblandingen bliver luftig. Smag til. Fordel over kagebunden og lad ostekagen stå på køl et par timer eller natten over.
For at lave solbærsiruppen blandes solbær og sukker i en gryde. Kog langsomt op. Lad det køle af. Solbærsiruppen hældes over ostekagen lige inden servering.