lørdag den 7. april 2012

"Tea. Earl Grey. Hot"

En fast ingrediens i Simply Teas Afternoon Tea er en småkage med Earl Grey te. I et forsøg på at efterligne disse har jeg mixet en række amerikanske opskrifter på lignende kager. Her kommer min version:



Ingredienser (ca. 50 stk):
125 g smør
1/2 dl sukker
1/2 dl flormelis
1 tsk vanillesukker
2 breve Earl Grey te (ca. 1 tsk)
1 nip salt
2 1/2 dl hvedemel

Fremgangsmåde:
Rør smør, sukker, flormelis og vanillesukker godt sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser og saml dejen. Form den til en pølse (om den er rund, kvadratisk eller rektangulær er op til dig), pak den ind i film og sæt den på køl i 1 times tid. Herefter skæres den i tynde skiver og bages 8-10 minutter ved 175 grader.

Og så kan småkagerne jo passende serveres med en god, varm kop te til :)


Fougasse

Jeg er nok ikke den eneste, der synes, at skorpen på frisk hjemmebagt brød er klart bedre end krummen - netop derfor er fougasse en fantastisk opfindelse: Meget skorpe, lidt krumme.



Opskriften kommer her:

Ingredienser:
500 g mel (enten 500 g hvedemel eller 400 g hvedemel og 100 g rugmel, hvis du ønsker et grovere brød)
10 g gær
10 g salt
3,5 dl vand

Fremgangsmåde:
Smuldr gæren i melet ligesom hvis du skulle lave en smuldredej. Tilsæt salt og vand og ælt dejen godt (jo længere, jo bedre). Lad dejen hæve i en meldrysset skål i en times tid, eller til den har dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 250 grader - det bedste resultat fås, hvis du bruger en bagesten i ovnen, ellers kan du som alternativ sætte en bageplade vendt på hovedet ind i ovnen.
Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Slå ikke dejen ned, men vær forsigtig, så så meget af luften som muligt bevares. Del dejen i 6 stykker og benyt en dejskraber/lille kniv til at skære en fire-fem  ridser igennem hvert dejstykke. Træk dejen forsigtigt fra hinanden, så hullerne åbnes. Skru ovnen ned på 230 grader og bag brødene 10-15 minutter til de er gyldenbrune.

mandag den 2. april 2012

Patchworktæppe


Mit første forsøg med patchwork endte ud i dette babylegetæppe. Selvom det trænede øje hurtigt vil finde indtil flere detaljer, der kunne have været lavet bedre, er jeg alt i alt ganske godt tilfreds med resultatet :)

Forsiden af tæppet er lavet af ensfarvet bomuld i tre forskellige farver fra Stof og Stil samt en mønstret bomuld/polyester-blanding fra Jysk. Dernæst er tæppet monteret med tyndt pladevat og brunt isoli (igen fra Stof og Stil) og kantet med brunt kantbånd. Det færdige tæppe måler ca. 90 x 90 cm.
En mere detaljeret gennemgang af fremgangsmåden kommer her:

Trin 1)
Klip 36 firkanter på 16,5 x 16,5 cm og læg dem op i et kvadrat med 6 rækker og 6 søjler sådan som du gerne vil have tæppet til at se ud. Det kan være lidt af et puslespil at få det til at se tilpas tilfældigt, men samtidig struktureret ud :)

Det færdige puslespil

Trin 2)
Sy firkanterne i hver række sammen for sig til 6 lange baner. Vær opmærksom på at sy dem sammen med lige meget sømrum. Pres sømrummene fra hinanden med et strygejern.
Nål nu banerne sammen i hver sammensyning, sådan at de ikke forskubber sig undervejs i sammensyningen. Sy banerne sammen til et stort kvadrat med præcis samme sømrum som før. Begynd sammensyningen i hver række ved første sammensyning (i stedet for helt ude i siden) - på den måde er du mere sikker på, at alle hjørnerne herefter rammer hinanden. Pres igen sømrummene fra hinanden med strygejernet. Du har nu et stort kvadrat af sammensyede firkanter. 

De sammensyede firkanter
Trin 3)
Klip et stykke pladevat og et stykke stof til bagsiden, der er lidt større end forsiden. Nål forside, pladevat og bagside godt sammen, så det ikke forskubber sig.


Trin 4)
Sy nu gennem alle tre lag i alle sammensyningerne (5 lodret og 5 vandret). Slut af med at zigzagge kanten hele vejen rundt, og klip bagbeklædningen til, så den har samme størrelse som forsiden.

Tæppe med bagbeklædning
Trin 5)
Sy kantbånd på hele vejen rundt. Færdig!

Det færdige tæppe



Dessert

I fredags havde jeg og min mand 6 måneders bryllupsdag og det skulle selvfølgelig fejres med en dessert :)
Denne gang blev det dog en temmelig sund en af slagsen helt uden sukker: Græsk yoghurt med en blanding af solbær og blåbær (der havde fået et lille opkog i en gryde og derefter blev kølet af), toppet med hjemmelavet nøddegranola bestående af mandler, hasselnødder, valnødder, kokos, græskarkerner og hørfrø vendt i usødet æblemos, lidt olie, kanel og ingefær og ristet en smule i ovnen. Det var guf!