mandag den 19. september 2011

Grøntsagslasagne

Ingredienser:
Grøntsagssauce:
2 løg
1 squash
2 peberfrugter
3 stængler bladselleri
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré (140 g)
1 dl vand
1 grøntsagsbouillonterning
3 fed hvidløg
1 stor tsk sambal oelek
salt, peber

Bechamelsauce:
1 god klat smør
1 spsk mel
5 dl mælk
125 g revet ost
salt, peber, muskatnød

12 fuldkornslasagneplader

Fremgangsmåde:
Skær løg, peberfrugt og squash i tern. Snit bladselleristænglerne. Svits de hakkede løg i lidt olie i 10 minutter ved jævn varme. Tilsæt squash, peberfrugt og bladselleri og svits det hele ved høj varme i ca. 5 minutter. Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré og vand sammen med bouillonterning, hvidløg, sambal oelek, salt og peber. Lad det småkoge i ca. 10 minutter, imens bechamelsaucen laves.
Smelt smørret i en gryde og rør melet ud deri. Tilsæt mælk lidt efter lidt under omrøring. Tilsæt salt, peber og muskatnød, og lad saucen koge op. Tag gryden af varmen og rør den revne ost i.
Læg grøntsagssauce, bechamelsauce og lasagneplader lagvis i et ildfast fad. Slut af med bechamelsauce. Bag lasagnen i ovnen ved 175-200 grader i ca. 25 minutter, og lad den derefter hvile 10-15 minutter inden servering.

søndag den 18. september 2011

Kyllingefrikadeller

Ingredienser:
400 g hakket kyllingekød
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
2 spsk rugmel
1 æg
1 lille hakket løg
1 fed hvidløg
1 chili (eller 1 lille tsk sambal oelek)
ca. 2 dl mælk

Fremgangsmåde:
Kyllingekødet røres godt med salt. Peber, rugmel og æg røres i. Løg, hvidløg og chili tilsættes. Rør mælken i lidt efter lidt - hvis farsen er for fast tilsættes lidt mere mælk. Lad farsen hvile i 30 minutter og steg derefter frikadellerne på en pande med lidt fedtstof (halv olie, halv smør).

søndag den 4. september 2011

Rugbrød


Efter flere mislykkede forsøg har vi igen kastet os over rugbrødsbagningen, og første omgang blev ganske vellykket! Nu håber vi bare, at surdejen overlever i køleskabet til næste runde - planen er at der skal bages rugbrød en gang om ugen.

Opskriften tager udgangspunkt i en surdej med basis af mælkesyrebakterier, så brødet bages helt uden at tilsætte gær. Skal man starte helt fra bunden, tager processen ca. 5 dage, men har man allerede surdejen oppe at køre, kan man bage rugbrødet på ca. 2 dage.

Ingredienser:
Den første surdej:
100 g rugmel
1/2 dl lunkent vand
1/2 dl kærnemælk

Surdej:
300 g rugmel
2-2 1/2 dl lunkent vand
1 tsk honning
75 g surdej

Kerner:
500 g skårne rugkerner
60 g solsikkefrø
60 g græskarfrø
60 g hørfrø
15 gram salt
5 1/2 dl koldt vand

Rugbrødet:
Surdej
De udblødte kerner
200 g rugmel
1 spsk honning
evt. lidt vand

Fremgangsmåde:
Ingredienserne til den første surdej blandes i en skål, dækkes med film og stilles på køkkenbordet i to dage. Rør evt. lidt i den et par gange om dagen.

48 timer senere:
Alle ingredienserne til surdejen æltes godt sammen og stilles til hævning i skålen, dækket til med film, i 24 timer på køkkenbordet. Dejen skal være fast.
Kerner, salt og vand blandes i en skål, der dækkes med film og stilles til hævning i 24 timer sammen med surdejen.

24 timer senere:
Start med at tage 75 g surdej, kom det i et syltetøjsglas og gem det i køleskabet til næste gang, der skal laves rugbrød. På den måde skal man ikke lave en ny surdejsstarter hver gang.
Den resterende surdej, kerner, rugmel og honning blandes godt. Hvis dejen er meget tør kan der evt. tilsættes lidt ekstra vand.
Dejen hældes i 2 passende rugbrødsforme, der dækkes med film. Lad brødene hæve på bordet i endnu 10-12 timer.

10-12 timer senere:
Brødene sættes i en 275 grader varm ovn (ikke varmluft), hvorefter der med det samme skrues ned på 180 grader. Brødene bages ca. en time og 20 minutter. Vi plejer derefter at tage dem ud af formene og give dem 5-10 minutter ekstra.