søndag den 4. september 2011

Rugbrød


Efter flere mislykkede forsøg har vi igen kastet os over rugbrødsbagningen, og første omgang blev ganske vellykket! Nu håber vi bare, at surdejen overlever i køleskabet til næste runde - planen er at der skal bages rugbrød en gang om ugen.

Opskriften tager udgangspunkt i en surdej med basis af mælkesyrebakterier, så brødet bages helt uden at tilsætte gær. Skal man starte helt fra bunden, tager processen ca. 5 dage, men har man allerede surdejen oppe at køre, kan man bage rugbrødet på ca. 2 dage.

Ingredienser:
Den første surdej:
100 g rugmel
1/2 dl lunkent vand
1/2 dl kærnemælk

Surdej:
300 g rugmel
2-2 1/2 dl lunkent vand
1 tsk honning
75 g surdej

Kerner:
500 g skårne rugkerner
60 g solsikkefrø
60 g græskarfrø
60 g hørfrø
15 gram salt
5 1/2 dl koldt vand

Rugbrødet:
Surdej
De udblødte kerner
200 g rugmel
1 spsk honning
evt. lidt vand

Fremgangsmåde:
Ingredienserne til den første surdej blandes i en skål, dækkes med film og stilles på køkkenbordet i to dage. Rør evt. lidt i den et par gange om dagen.

48 timer senere:
Alle ingredienserne til surdejen æltes godt sammen og stilles til hævning i skålen, dækket til med film, i 24 timer på køkkenbordet. Dejen skal være fast.
Kerner, salt og vand blandes i en skål, der dækkes med film og stilles til hævning i 24 timer sammen med surdejen.

24 timer senere:
Start med at tage 75 g surdej, kom det i et syltetøjsglas og gem det i køleskabet til næste gang, der skal laves rugbrød. På den måde skal man ikke lave en ny surdejsstarter hver gang.
Den resterende surdej, kerner, rugmel og honning blandes godt. Hvis dejen er meget tør kan der evt. tilsættes lidt ekstra vand.
Dejen hældes i 2 passende rugbrødsforme, der dækkes med film. Lad brødene hæve på bordet i endnu 10-12 timer.

10-12 timer senere:
Brødene sættes i en 275 grader varm ovn (ikke varmluft), hvorefter der med det samme skrues ned på 180 grader. Brødene bages ca. en time og 20 minutter. Vi plejer derefter at tage dem ud af formene og give dem 5-10 minutter ekstra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar