mandag den 2. april 2012

Patchworktæppe


Mit første forsøg med patchwork endte ud i dette babylegetæppe. Selvom det trænede øje hurtigt vil finde indtil flere detaljer, der kunne have været lavet bedre, er jeg alt i alt ganske godt tilfreds med resultatet :)

Forsiden af tæppet er lavet af ensfarvet bomuld i tre forskellige farver fra Stof og Stil samt en mønstret bomuld/polyester-blanding fra Jysk. Dernæst er tæppet monteret med tyndt pladevat og brunt isoli (igen fra Stof og Stil) og kantet med brunt kantbånd. Det færdige tæppe måler ca. 90 x 90 cm.
En mere detaljeret gennemgang af fremgangsmåden kommer her:

Trin 1)
Klip 36 firkanter på 16,5 x 16,5 cm og læg dem op i et kvadrat med 6 rækker og 6 søjler sådan som du gerne vil have tæppet til at se ud. Det kan være lidt af et puslespil at få det til at se tilpas tilfældigt, men samtidig struktureret ud :)

Det færdige puslespil

Trin 2)
Sy firkanterne i hver række sammen for sig til 6 lange baner. Vær opmærksom på at sy dem sammen med lige meget sømrum. Pres sømrummene fra hinanden med et strygejern.
Nål nu banerne sammen i hver sammensyning, sådan at de ikke forskubber sig undervejs i sammensyningen. Sy banerne sammen til et stort kvadrat med præcis samme sømrum som før. Begynd sammensyningen i hver række ved første sammensyning (i stedet for helt ude i siden) - på den måde er du mere sikker på, at alle hjørnerne herefter rammer hinanden. Pres igen sømrummene fra hinanden med strygejernet. Du har nu et stort kvadrat af sammensyede firkanter. 

De sammensyede firkanter
Trin 3)
Klip et stykke pladevat og et stykke stof til bagsiden, der er lidt større end forsiden. Nål forside, pladevat og bagside godt sammen, så det ikke forskubber sig.


Trin 4)
Sy nu gennem alle tre lag i alle sammensyningerne (5 lodret og 5 vandret). Slut af med at zigzagge kanten hele vejen rundt, og klip bagbeklædningen til, så den har samme størrelse som forsiden.

Tæppe med bagbeklædning
Trin 5)
Sy kantbånd på hele vejen rundt. Færdig!

Det færdige tæppe1 kommentar: