mandag den 25. juli 2011

Rødspætteruller og broccolimos




Broccolimos



Aftenens tallerken










Ingredienser:
6-8 rødspættefileter
3 dl fiskebouillon
3 gulerødder
1 peberfrugt
2 løg
Salt, peber, timian
1 broccoli
1/2 blomkål

Fremgangsmåde:
Gulerødder, peberfrugt og løg snittes og svitses i en sauterpande - imens krydres fiskefileterne med salt, peber og timian og rulles sammen til små ruller. Broccoli og blomkål deles til små buketter og koges i en gryde med en smule vand i bunden. Fiskebouillonen hældes over grøntsagerne i panden, rødspætterullerne lægges ovenpå og dampes under låg i 8-10 minutter. Når broccoli- og blomkålsbuketterne er kogt møre, hældes vandet fra og de blendes med en stavblender og smages til med salt og peber. Serveres straks.

søndag den 17. juli 2011

Oksekødsfrikadeller med soltørrede tomater og feta



Ingredienser:
500 g hakket oksekød
1/2 dl rugmel
1/2 dl soltørrede tomater i tern
Feta
1 æg
2 fed hvidløg
Chili
Salt, peber
Evt. lidt mælk

Fremgangsmåde:
Rør hakket oksekød godt sammen med rugmel, soltørrede tomater, feta og krydderier. Rør ægget i. Er farsen for fast tilsættes lidt mælk. Farsen formes til små frikadeller med to skeer. Frikadellerne sættes på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter alt efter størrelse.

Salat med grønne linser



Ingredienser:
150 g grønne linser
3 gulerødder
Feta
Soltørrede tomater
Olie
Limesaft
Salt, peber

Fremgangsmåde:
Kog de grønne linser som anvist på pakningen og køl dem lidt af med koldt vand. Hæld dem i en skål sammen med gulerødder i tynde skiver, feta i små tern og soltørrede tomater i mindre stykker. Ryst en dressing af olie, limesaft, salt og peber, og hæld den over salaten. Rør det hele godt sammen og lad den trække i mindst 15 minutter inden servering.

lørdag den 16. juli 2011

Syltede røde cherrytomater

Ingredienser:
500 g modne cherrytomater
2 dl lagereddike
2 dl vand
1 dl sukker
1 tsk salt
1 tsk hele peberkorn
2 letknuste fed hvidløg
1 chili

Fremgangsmåde:
Skyl tomaterne og kog dem i en sigte. Overhæld dem med kogende vand. Skold et glas og skyl det i atamon. Kom tomaterne i glasset. De resterende ingredienser koges op til en lage, der hældes i glasset med tomaterne, så det dækker. Skru låget på glasset og lad tomaterne trække et koldt og mørkt sted i mindst to uger. Herefter er de klar til brug.

fredag den 15. juli 2011

Salat med røde kidneybønner



Ingredienser:
Røde kidneybønner
Løg
Olie
Æbleeddike
Salt, peber, evt. hvidløg

Fremgangsmåde:
Sæt bønnerne i blød i 10-12 timer. Skyl bønnerne grundigt og kog dem i rigeligt vand. Lad dem spilkoge i 10 minutter, og derefter simre videre i ca. 30-40 minutter, eller indtil de er møre. Skyl dem i koldt vand. Hak løget og ryst en dressing af olie, eddike, salt, peber og evt. hvidløg. Bland det hele sammen i skål. Tilsæt evt. fintsnittede gulerødder, bladselleri eller andre grøntsager.

onsdag den 13. juli 2011

Koldhævede boller (grundopskrift)

Dejen inden hævning

Dejen efter en nats hævning i køleskabet
De færdigbagte boller


Ingredienser:
12 g gær
6 dl koldt vand
3 dl grovvalsede havregryn
1 dl blandede frø/kerner (solsikke, hør, græskar)
550-600 g hvedemel (eller gerne en blanding af hvedemel og fx rugmel, sigtemel eller grahamsmel)
2 tsk salt
evt 2 revne gulerødder eller 1/2 reven squash

Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt havregryn, kerner, salt, halvdelen af melet og evt gulerødder/squash. Tilsæt dernæst resten af melet og rør dejen godt sammen. Den skal være klistret men fast. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over.
Ved hjælp af to skeer formes dejen til små boller, der sættes på en bageplade med bagepapir. Sæt bollerne i en kold ovn på 200 graders varmluft i ca. 30 minutter eller til de lyder hule, når de bankes under bunden.

tirsdag den 12. juli 2011

Verdens næstbedste stikkelsbærtærte



De kogte stikkelsbær og sukkerlagen



Tærten lige inden den kommer i ovnen



Den færdigbagte tærte


Ingredienser:
Fyld:
500 g modne stikkelsbær
175 g sukker
1 dl vand
1/2 vanillestang (eller 1 tsk vanillesukker)

Dej:
125 g smør
125 g sukker
1 æg
125 g kokosmel
60 g hvedemel

Fremgangsmåde:
Bring sukker og vand i kog i en gryde. Kom stikkelsbær og vanille i gryden og lad det koge i 2-3 minutter (til bærrene er møre). Tag bærrene op ad gryden, men lad sukkerlagen blive deri og kog den en smule ind. Læg bær og lage i bunden af en tærteform.
Rør smør og sukker godt sammen og rør derefter ægget i. Til sidst røres kokosmel og hvedemel i. Dejen fordeles over bærrene. Bages ved 200 grader i 20-25 minutter til overfladen er gylden.
Serveres lun med flødeskum eller creme fraiche.

søndag den 10. juli 2011

Hjemmelavet koldskål



Ingredienser:
1 vanillestang
3/4 dl sukker
4 pasteuriserede æggeblommer
1 l kærnemælk
1 l tykmælk

Fremgangsmåde:
Flæk vanillestangen og skrab vanillekornene ud. Rør vanillekorn, sukker og æggeblommer skummende. Hæld kærnemælken i skålen og rør godt sammen. Til sidst røres tykmælken i. Lad koldskålen trække i køleskab i minimum 30 minutter før servering.

Serveres iskold med fx kammerjunkere eller honningristede havregryn og frisk frugt.

Pølsehorn (ca. 16 stk)



Ingredienser:
2 dl mælk
25 g gær
1/2 dl olie
1 æg
1 tsk groft salt
450-500 g hvedemel (eller en blanding af hvedemel og fx rugmel, grahamsmel eller sigtemel)
ca. 8 pølser
evt. sennep og ketchup

Fremgangsmåde:
Lun mælken og rør gæren ud heri. Tilsæt olie, æg og salt og ælt melet i lidt efter lidt. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Derefter deles dejen i to stykker, der hver rulles ud i en cirkel og skæres i 8 trekanter. Pølserne halveres og dejen rulles sammen omkring pølsen fra den brede ende mod spidsen. Kom evt. lidt sennep eller ketchup i sammen med pølsen.
Pølsehornene hæver 1/2 time, og bages i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.

mandag den 4. juli 2011

Syltetøj (grundopskrift)





Ingredienser:
1 kg bær (fx solbær, stikkelsbær, ribs, hindbær - gerne en blanding)
1/2 kg syltesukker
Atamon

Fremgangsmåde:
Skyl og rens bærrene. Rør dem godt sammen med syltesukkeret i en gryde og varm op under omrøring. Lad bærrene spilkoge i ca. 5 minutter. Blend evt. i 10 sekunder, hvis der ikke ønskes så mange hele bær i syltetøjet. Hæld med det samme syltetøjet på skoldede glas, der er skyllet i atamon.

søndag den 3. juli 2011

Broccolitærte





Ingredienser:
Tærtebund:
225 g rugmel
50 g smør
1/2 tsk salt
ca. 1 dl mælk

Fyld:
500 g broccoli
2 1/2 dl mælk (eller halv mælk, halv fløde)
2 æg
1/2 tsk salt
peber, muskatnød


Fremgangsmåde:
Smuldr smøret i mel og salt. Saml hurtigt dejen med mælken, og rul dejen ud så den passer til en tærteform (dejen behøver ikke at hvile, men kan rulles ud med det samme). Læg dejen i tærteformen og forbag den i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter.
Imens skæres broccolien i små buketter, der overhældes med kogende vand og trækker i fem minutter. Derefter hældes vandet fra.
Mælken røres sammen med æggene, salt, peber og muskatnød.
Når bunden er forbagt, kommes broccolibuketterne i og overhældes med æggeblandingen. Tærten bages videre i ovnen i ca. 25-30 minutter ved 175 grader, til æggemassen er fast.

Mandelkage med vanillecreme og friske bær



Ingredienser:
Mandelbund:
200 g rørsukker
3 store æg
200 g mandler

Vanillecreme:
1 1/2 dl piskefløde
Korn fra 1 vanillestang
3 spsk flormelis
1 1/2 dl creme fraiche 38%

Derudover friske bær, fx jordbær, blåbær, ribs, solbær, hindbær.


Fremgangsmåde:
Pisk rørsukker og æg sammen til en tyk creme. Mal mandlerne fint i en blender og vend dem i æggemassen. Hæld dejen i en springform med bagepapir i bunden, og bag den ved 175 grader i 30-35 minutter. Lad kagen køle helt af - sæt den evt. i køleskab.
Pisk fløden til skum sammen med vanillekornene. Sigt flormelis i flødeskummet og det i sammen med creme fraichen.

Ved servering: Fordel cremen på den kolde kage og fordel bærrene på kagens top.