søndag den 11. marts 2012

Ciabattaboller

I denne uge har der været gang i diverse surdeje/fordeje herhjemme. Hele tre styk har stået og hygget sig på køkkenbordet på samme tid: En rugsurdej til dette rugbrød, en biga efter en opskrift af Claus Meyer (som nok skal stå en uges tid endnu) og en surdej/fordej til disse ciabattaboller:


Ingredienser:
Surdej/fordej:
5 dl hvedemel
5 dl vand
10 g gær

Ciabatta:
550 g mel (1/3 durum tipo 00, 2/3 almindeligt hvedemel)
500 g surdej
3 dl vand
7 g gær
20 g salt

Fremgangsmåde:
Surdej/fordej:
Gæren røres ud i koldt vand og melet tilsættes lidt ad gangen. Rør ca. to minutter til det er samlet til en lind dej (den har ca. samme konsistens som en pandekagedej). Dæk skålen med film og lad den stå ved stuetemperatur i 6-24 timer (smagen bliver blot stærkere).

Ciabatta:
Rør gæren ud i vandet og bland med surdejen (vi brugte hele surdejen i stedet for kun 500 g, men tilsatte i stedet mere mel og salt, så forholdene passede nogenlunde). Ælt med mel og salt til dejen føles fugtig og blød. Juster med vand eller mel, men dejen skal føles lidt klæbrig. Læg dejen i en oliesmurt skål og dæk med film. Lad dejen hæve i køleskabet 6-12 timer.
Efter hævningen lægges dejen ud på et let melet bord og strækkes forsigtigt til et rektangel. Skær dejen i mindre stykker (vi fik ca. 25 mellemstore boller) og løft dem over på en bageplade med bagepapir dækket af et tyndt lag groft durummel. Lad bollerne hæve tildækket ca. 2 timer til de er hævet til næsten dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 250 grader. Drys bollerne med lidt hvedemel og sæt dem midt i ovnen. Dæmp med det samme varmen til 220 grader og bag bollerne 15-20 minutter alt efter størrelse.

Bollerne inden hævning

Bollerne efter hævning


MUMS!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar