onsdag den 29. februar 2012

Post!

Den rare postmand kom på besøg i formiddags og medbragte både de 6 plakater af Yuko Lau, som jeg bestilte på Amazon for nogle uger siden og den Fossflakes ammepude, som blev bestilt på barnevognshuset.dk i går eftermiddags.
Jeg var samtidig så heldig at finde 6 rammer, der passer til plakaterne i Tiger, så nu mangler billederne bare at blive hængt op på børneværelset :)

Tranebærboller med frugt og nødder


Vi var en tur over grænsen i weekenden, og i den forbindelse blev der købt en stor pose tørrede tranebær til billige penge - nogle af dem blev brugt til disse boller (der smager ret meget af kage...). Resten skal nok blive spist som snacks eller blive brugt til en portion cookies.

Ingredienser (16 stk):
400 g hvedemel
120 g sukker
1 spsk bagepulver
1/2 tsk salt
1 æg
3 dl kærnemælk
100 g tørrede tranebær
40 g hasselnødder
1 æble og 1/2 pære i små tern

Fremgangsmåde:
Mel, sukker, bagepulver og salt blandes i en skål og æg og kærnemælk røres i. Tranebær, hasselnødder, æble- og pæretern blandes i og dejen fyldes i små silikonemuffinsforme (den kan også blot lægges i små toppe på en bageplade med bagepapir). Bages midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

onsdag den 22. februar 2012

Gratis babypakker #2

Så kom den sidste i rækken af gratis babypakker også i hus - i dag hentede jeg nemlig Liberos startboks i Bilka. 


Pakken indeholdt en pakke med prøver på Liberos bleer, str. 1 og 2, to pakker vådservietter, en toilettaske med prøver på ammeindlæg og babyolie, prøver på Tena, nogle brochurer og en lille Lamaze-bi til barnevognen. Pakken er helt sikkert en af de bedste i samlingen sammen med pakkerne fra Rema1000 og Miljømærkning Danmark.

Amok i Zpagetti

Man er da nødt til at fejre et veloverstået tandlægebesøg, er man ikke? I min verden består fejringen som regel af et besøg i den garnbiks, der ligger næsten lige ved siden af min tandlæge. I går blev der købt tre ruller Zpagetti og en oversize hæklenål fra Hoooked - og jeg er allerede godt i gang med at hækle mig igennem forsyningerne (billeder følger når projektet er færdigt) :)


søndag den 19. februar 2012

Kyllingekødboller i tomatsauce

I bedste "Lady og Vagabonden"-stil bestod aftensmaden i går af spaghetti med kødboller i tomatsauce. Dog blev kødbollerne ikke lavet af oksekød, men af kyllingekød, men det blev de bestemt ikke dårligere af. Jeg tog udgangspunkt i endnu en af Xenias mange fantastiske opskrifter, men lavede en smule om i ingredienslisten.


Ingredienser:
Tomatsauce:
1 løg
4 fed hvidløg
1 rød peberfrugt
2 dåser hakkede tomater
1 stor dåse tomatpuré
1 spsk oregano
1 1/2 tsk salt
peber

Kødboller:
400 g hakket kyllingekød
1 æg
1 dl rugmel
1 dl revet hvid cheddar
1 spsk oregano
1 1/2 tsk salt
peber

Fuldkornsspaghetti

Fremgangsmåde:
Løg og hvidløg hakkes fint og svitses i olie i ca. 10 minutter, til de er let karamelliserede. Peberfrugten skæres i fine tern og kommes i gryden til løgene sammen med de hakkede tomater, tomatpuréen og krydderierne. Lad saucen simre under låg i 30 minutter. Tilsæt evt. en smule vand, hvis saucen er for tyk.
Imens saucen simrer røres alle ingredienserne til kødbollerne sammen i en skål og formes til 12-16 kødboller.
Læg forsigtigt kødbollerne ned i gryden til tomatsaucen og lad dem ligge i et par minutter, før de forsigtigt vendes rundt. Lad kødbollerne og saucen simre videre under låg i 45-60 minutter.
Kog spaghettien så det passer med tiden.
Server evt. med et ekstra drys cheddar på toppen.

onsdag den 15. februar 2012

Bærkage

Selvom sommeren er langt væk, har jeg stadig masser af bær i fryseren, der kan bringe minderne tilbage. I dag var min sidste dag på arbejde inden ferie og barsel, så kollegerne skulle forkæles med en bærkage med solbær og ribs, der fik mange rosende ord med på vejen :) Opskriften er oprindeligt herfra, men jeg lavede dog halvanden portion for at få det til at passe med min bradepande (og antallet af kagesultne kolleger).

Ingredienser:
300 g blødt smør (giv evt. det køleskabskolde smør et lille minut i mikroovnen)
4 1/2 dl sukker (ca. 375 g)
6 æg
1 1/2 dl mælk
6 3/4 dl mel (ca. 400 g)
1 1/2 tsk bagepulver
1 1/2 tsk vanillesukker
6 dl frosne bær (jeg brugte solbær og ribs)
flormelis og creme fraiche til servering

Fremgangsmåde:
Pisk det bløde smør og sukkeret godt sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Sigt mel, bagepulver og vanillesukker i æggemassen, og rør det hele godt sammen med mælken. Hæld dejen i en bradepande på ca. 25x35 cm foret med bagepapir. Drys bærrene udover dejen (der må gerne være mange bær, så drys helt tæt - de forsvinder ned i dejen under bagningen). Bag kagen midt i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Kagen serveres med et drys flormelis og en skefuld creme fraiche.

Før bagning

Efter bagning

Perlebygsalat med avocado og rejer

Når aftensmaden skal være lidt nem, står den ofte på salat med enten perlerug, bulgur, fuldkornspasta eller (som i denne uge) perlebyg.


Bygkernerne blev kogt efter anvisningerne på posen og blandet med lidt olie og citronsaft, mens de endnu var varme. Efter afkøling blev de blandet i en salat med baby leaves, grønne ærter, agurk og tomat, og serveret med avocado, rejer og hjemmebagt koldhævet flutes, som vi altid har et par af i fryseren (ubagte).

mandag den 13. februar 2012

Madplan, uge 7

Mandag: Rester
Tirsdag: Salat med perlebyg, avocado og rejer
Onsdag: Rester
Torsdag: Frikadeller med rugbrød
Fredag: Rester
Lørdag: Pasta med kyllingekødboller og tomatsauce
Søndag: Rester

Søbogaard give-away

Jeg ELSKER Søbogaards hyldeblomstsaft, så hvis deres andre produkter er lige så fantastiske ville det være skønt at vinde denne give-away:

mandag den 6. februar 2012

Madplan, uge 6

Mandag: Linsegryde
Tirsdag: Rester
Onsdag: Rugbrød
Torsdag: Pasta med kødsauce
Fredag: Rester
Lørdag: Helstegt kylling med selleri- og gulerodsfritter
Søndag: Resteret (kyllingekød, grøntsager og pasta i æggemasse).

Karrysuppe med kylling

Suppe er fantastisk, når kulden for alvor sætter ind. Og med de kulderekorder, vi har haft de seneste dage, er det mere end tiltrængt. I sidste uge fik vi en god stærk karrysuppe med kylling og et enkelt koldhævet flute fra fryseren som tilbehør. Udgangspunktet var Hjerteforeningens opskrift, men vi brugte ikke helt de samme grøntsager.

Ingredienser:
300 g kyllingefilet
2 løg
2 fed hvidløg
3 peberfrugter
2 gulerødder
1-2 spsk karry
1 lille teske sambal oelek
Salt og peber
1/2 liter vand
1 grøntsagsbouillonterning
1 dåse kokosmælk
evt. lidt majsstivelse
1 bundt forårsløg

Fremgangsmåde:
Kyllingefilet, løg, peberfrugt og gulerødder skæres i små tern. Hvidløget hakkes. Løg og hvidløg svitses i olie i en gryde. Svits kyllingen med sammen med karry. Tilsæt peberfrugt, gulerødder, krydderier, vand, bouillonterning og kokosmælk og lad suppen simre i ca. 15 minutter. Hvis suppen er for tynd, tilsættes lidt majsstivelse udrørt i koldt vand. Lige inden servering tilsættes forårsløg i tynde skiver.

Vandbakkelser med solbær/ribs-flødeskum


Vi har stadig fryseren fyldt med bær fra i sommers, så i dag skulle nogle af dem bruges til fyld i en portion vandbakkelser. Jeg endte med en blanding af solbær og ribs, men andre bær kan selvfølgelig også bruges i opskriften.

Vandbakkelser (ca. 10 stk):
80 g smør
2 dl vand
1 lille tsk sukker
1 nip salt
100 g hvedemel
3 æg

Fyld:
2,5 dl piskefløde
150 g frosne bær (fx. en blanding af solbær og ribs)
Sukker
Vanillesukker


Varm smør, vand, sukker og salt op til kogepunktet i en gryde. Tag gryden af varmen, tilsæt melet og rør godt rundt med en grydeske til dejen slipper ske og gryde. Lad dejen køle af i ca. 30 minutter.
Tilsæt æggene et ad gangen, rør godt mellem hvert æg. Put dejen i en sprøjtepose og sprøjt den ud på en bageplade med bagepapir.
Vandbakkelserne bages midt i ovnen i 25-35 minutter ved 200 grader. Åbn ikke ovnlågen de første 20 minutter - ellers risikerer du at vandbakkelserne falder sammen. Når vandbakkelserne er blevet gyldne, tages en af dem ud af ovnen. Hvis den falder sammen, skal resten bage en smule længere - ellers tages resten ud af ovnen.

Kog bærrene med sukker og vanillesukker og lad det køle af. Jævn evt. med lidt majsstivelse, hvis det er for flydende. Pisk fløden til skum og bland bærrene i. Skær vandbakkelserne over på midten og fyld bærblandingen i.
Pynt evt. med glasur eller et drys flormelis.

lørdag den 4. februar 2012

Den absolut bedste gulerodskage


Mine forældre har inviteret sig selv til eftermiddagskaffe i morgen, så der skal selvfølgelig bages lidt lækkerier til kaffen. Denne gang faldt valget på verdens absolut bedste gulerodskage (efter min mening), der holder sig fugtig og lækker i flere dage efter bagning.

Ingredienser:
2 dl olie
300 g brun farin
4 æg
275 g mel
1 tsk natron
1 tsk vanillesukker
2 tsk bagepulver
2 tsk kanel
350 g groft revne gulerødder
evt. 1 dl rosiner

Fremgangsmåde:
Rør olie og brun farin sammen og pisk æggene heri et ad gangen. Bland mel, natron, vanillesukker, bagepulver og kanel sammen i en skål for sig og rør det i æggemassen. Til sidst røres gulerødder og evt. rosiner i. Dejen hældes i en springform med bagepapir i bunden og bages midt i ovnen i 55 minutter ved 175 grader.

Spises som den er eller overtrækkes med flødeostglasur.


Udover denne kage skal vi have friskbagte koldhævede boller med smør og hjemmelavet mirabellesyltetøj fra i sommers, samt vandbakkelser med solbær/ribs-flødeskum - opskriften herpå følger senere.

fredag den 3. februar 2012

Hæklet hagesmæk i halvstangmasker



Jeg har hæklet min første hagesmæk til junior - der er formentlig mange flere på vej :) Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift, men lavede en smule om undervejs.


Materialer:
Arwetta strømpegarn, to farver
Hæklenål nr. 3,5 og 4,5


Opskrift:
Forkortelser: lm=luftmaske, hstgm=halvstangmaske, fm=fastmaske.

Start med den farve, som skal være hagesmækkens grundfarve.
Slå 44 lm op på hæklenål nr. 4,5, skift til hæklenål nr. 3,5.
Spring den første lm over og hækl 43 hstgm tilbage - én i hver lm. Vend med 1 lm.
Herefter hækles alle rækker således: 1 indtagning, 12 hstgm, 1 udtagning, 13 hstgm, 1 udtagning, 12 hstgm, 1 indtagning (=43 masker). Vend med 1 lm.
Fortsæt til arbejdet måler 11 cm, bryd garnet og hæft.
Skift til den farve, som skal kante hagesmækken. Sæt garnet til hagesmækkens øverste højre hjørne og hækl en række fm hele vejen rundt. OBS: På opslagningskanten (halsrundingen) springes hver 6. maske over.
Hækl herefter 65 lm, vend og hækl hstgm tilbage (det ene bindebånd). Hækl derefter rundt i hstgm indtil du når til øverste venstre hjørne på hagesmækken. Hækl endnu et bindebånd, og hækl derefter hstgm i halsrundingen. Bryd garnet og hæft.
Indtagning: Før nålen gennem næste maske, slå om og træk garnet tilbage gennem masken. Før nålen gennem næste maske, slå om og træk garnet tilbage gennem masken = 3 løkker på nålen. Slå om og træk garnet gennem alle 3 løkker.
Udtagning: Hækl 2 masker i den samme maske.