fredag den 30. marts 2012

Syprojekter

Symaskinen har snurret flittigt siden jeg gik på barsel. Første projekt var fire babysengesæt, som jeg dog ikke har fået taget billeder af endnu.

Derefter er der blandt andet blevet syet en sengerand til tremmesengen i grønt bomuldsstof med/uden stjerner fra Stof og Stil og et betræk i samme stof til en gammel gulvpude. Betrækket er kantet med blåt pipingbånd.


Senest er der også blevet produceret et betræk til ammepuden: Her er stoffet fra Jysk og betrækket er kantet med resterne af pipingbåndet fra gulvpuden.


Barselssmåkager

Fryseren er så småt ved at være fyldt op med nem mad til den første tid efter fødslen, men da der jo også skal være lidt lækkert at stille på bordet til barselsgæsterne, har jeg også været i gang med at bage to forskellige slags småkager: Vanillekranse og kanelsmåkager. Nu bliver det spændende at se om der i det hele taget er nogle tilbage efter fødslen, eller om vi har spist dem alle sammen selv inden da.



Vanillekranse (ca. 60 stk):
Ingredienser:
200 g blødt smør
180 g sukker
1 tsk vanillesukker
1 æg
250 g hvedemel
75 g mandler, blendet til mandelmel

Fremgangsmåde:
Smør, sukker og vanillesukker piskes sammen. Ægget røres i og tilsidst tilsættes hvedemel og mandelmel. Dejen kommes i en sprøjtepose, og sprøjtes ud i små kranse på en bageplade med bagepapir. Vanillekransene bages ved 200 grader til de er let gyldne, ca. 10-14 minutter.



Kanelsmåkager (ca. 100 stk):
Ingredienser:
2 æg
10 g gær
125 g blødt smør
300 g sukker
300 g hvedemel
1 tsk natron
1 spsk stødt kanel
1 tsk stødt kardemomme

Fremgangsmåde:
Rør æggene sammen og opløs gæren heri. Pisk smør og sukker godt sammen, og rør æg og gær i. Vend mel, natron, kanel og kardemomme i smørblandingen, og sæt dejen i små toppe på en bageplade med bagepapir - ca. 1 tsk pr. top. Kagerne flyder meget ud, så der skal være god plads omkring toppene. Bag kanelsmåkagerne øverst i ovnen i 6-8 minutter ved 200 grader.

fredag den 16. marts 2012

Striber, del 4

Det foreløbig sidste stribede hækle-/strikkeprojekt blev en stribet elefant efter en opskrift fra Stof og Stil. Jeg valgte kun at bruge to farver (mørk og lys grøn), men ellers har jeg fulgt opskriften.


søndag den 11. marts 2012

Ciabattaboller

I denne uge har der været gang i diverse surdeje/fordeje herhjemme. Hele tre styk har stået og hygget sig på køkkenbordet på samme tid: En rugsurdej til dette rugbrød, en biga efter en opskrift af Claus Meyer (som nok skal stå en uges tid endnu) og en surdej/fordej til disse ciabattaboller:


Ingredienser:
Surdej/fordej:
5 dl hvedemel
5 dl vand
10 g gær

Ciabatta:
550 g mel (1/3 durum tipo 00, 2/3 almindeligt hvedemel)
500 g surdej
3 dl vand
7 g gær
20 g salt

Fremgangsmåde:
Surdej/fordej:
Gæren røres ud i koldt vand og melet tilsættes lidt ad gangen. Rør ca. to minutter til det er samlet til en lind dej (den har ca. samme konsistens som en pandekagedej). Dæk skålen med film og lad den stå ved stuetemperatur i 6-24 timer (smagen bliver blot stærkere).

Ciabatta:
Rør gæren ud i vandet og bland med surdejen (vi brugte hele surdejen i stedet for kun 500 g, men tilsatte i stedet mere mel og salt, så forholdene passede nogenlunde). Ælt med mel og salt til dejen føles fugtig og blød. Juster med vand eller mel, men dejen skal føles lidt klæbrig. Læg dejen i en oliesmurt skål og dæk med film. Lad dejen hæve i køleskabet 6-12 timer.
Efter hævningen lægges dejen ud på et let melet bord og strækkes forsigtigt til et rektangel. Skær dejen i mindre stykker (vi fik ca. 25 mellemstore boller) og løft dem over på en bageplade med bagepapir dækket af et tyndt lag groft durummel. Lad bollerne hæve tildækket ca. 2 timer til de er hævet til næsten dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 250 grader. Drys bollerne med lidt hvedemel og sæt dem midt i ovnen. Dæmp med det samme varmen til 220 grader og bag bollerne 15-20 minutter alt efter størrelse.

Bollerne inden hævning

Bollerne efter hævning


MUMS!

Striber, del 3

Den stribede sweater fra dette indlæg har nu fået følgeskab af en stribet buksedragt. Jeg har brugt denne strikkeopskrift, men har strikket mørke- og lysebrune striber i stedet for mønsteret angivet i opskriften. Dragten er strikket i Arwetta strømpegarn på pind 3.5 og skulle ifølge opskriften være en str. 1-3 måneder, men jeg synes den virker voldsomt stor, så nu må vi se, når den engang skal prøves på en rigtig baby :)




mandag den 5. marts 2012

Striber, del 2

Andet stribeprojekt: En sweater i Arwetta strømpegarn. Sweateren er strikket efter denne opskrift, men på en pind 3,5 og med 22 striber på bolen og ærmerne (inden raglanen).


Striber, del 1

Der er gang i striberne herhjemme for tiden. Første projekt var et hæklet tæppe i Zpagetti til børneværelset. Tæppet skulle have været rundt, men endte vist nærmere med at blive 6-kantet, men det går nu nok alligevel :)

Tæppet er hæklet efter denne DIY af tre ruller Zpagetti på hæklenål nr. 12.

Rugkiks med kommen


Ingredienser (ca. 30 stk):
100 g smør
1 dl kold mælk
150 g rugmel
50 g hvedemel
1/2 tsk fint salt
1 tsk bagepulver
25 g hel kommen

Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en gryde eller i mikroovn og hæld den kolde mælk heri. Bland alle de tørre ingredienser og rør dem sammen med væsken. Tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis dejen er for blød.
Put dejen i en plasticpose eller dæk den med husholdningsfilm og sæt den på køl i et par timer.
Rul dejen ud på et melet bord til 2-3 mm tykkelse og stik små, runde kiks ud med et lille glas. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 grader i ca. 15 minutter (MEN bagetiden afhænger af kiksenes tykkelse og din ovn, så hold øje med dem undervejs og tage dem ud lidt tidligere/giv dem lidt ekstra hvis nødvendigt).
Afkøl kiksene på en bagerist. 

Kiksene kan opbevares i en tætsluttende kagedåse i ca. 1 måned.

torsdag den 1. marts 2012

Kornotto med perlebyg

Da jeg skal til spinning med min mand i aften, og aftensmaden derfor skal være lidt nem (=rugbrød), blev dagens aftensmadsplaner fremrykket til frokost i stedet for. Vi har længe snakket om at prøve at lave risotto på perlebyg og nu skulle det være! Resultatet blev også ganske vellykket.


Ingredienser:
1 løg
150 g perlebyg
ca. 3/4 liter grøntsagsbouillon
1 dl grønne ærter
1 porre
1 spsk smør
revet hvid cheddar
champignon
salt, peber

Fremgangsmåde:
Løget hakkes fint og steges i en stor gryde i lidt olie. Perlebyggen kommes i gryden og steges med i et lille minut. Herefter tilsættes bouillonen lidt af gangen. Lad retten småsimre mens der røres jævnligt, og tilsæt mere bouillon, når byggen har opsuget væden i gryden. 
Ærter og fintsnittet porre tilsættes sammen med den sidste portion bouillon og koger med indtil kornene er møre (kogetiden varierer alt efter hvilken slags perlebyg, du bruger, så tjek posen). 
Tag gryden af varmen og rør smør og revet hvid cheddar i. Læg låg på gryden og lad den stå et par minutter. Imens steges champignon i skiver på en varm pande, til de ikke væsker mere. 
Smag kornottoen til med salt og peber og server med champignon på toppen.

Yoghurt-ost

I et forsøg på at efterligne Philadelphias og Bukos smøreoste lavede vi i denne uge yoghurt-ost i to smagsvarianter: hvidløg og purløg/løg.

Ingredienser:
yoghurt naturel 0,5%
3 fed hvidløg
1 lille finthakket løg
purløg

Fremgangsmåde:
Yoghurten hældes til afdrypning i ca. 4 timer - jeg hældte den op i tre kaffefiltre og satte dem i en si over en skål. Del den drænede yoghurt i to portioner og rør den ene med hvidløg og den anden med fintsnittet purløg og hakket løg. Smag evt. til med salt og peber.