torsdag den 11. august 2011

Mandelbunde med solbærmousse

 


Ferietid = kagetid - eller sådan er det i hvert fald på min kærestes arbejde. Derfor skulle han have en kage med den sidste dag inden sommerferien, og valget faldt på en lagkage med mandelbunde og solbærmousse. Opskriften er oprindeligt baseret på en blåbærmousse af Mette Blomsterberg, men jeg tog udgangspunkt i denne opskrift. Stort set alle bær kan bruges til denne opskrift: solbær, blåbær, ribs, brombær, jordbær, ... .

Solbærmousse:Solbærmousse - fantastisk farve!

Ingredienser:
250 g solbær
1 vanillestang
125 g sukker
1/2 liter piskefløde
150 g hvid chokolade
4 blade husblas

Fremgangsmåde:
Solbær, vanille og sukker koges uden låg i ca. 15 minutter. Giv bærrene en tur med stavblenderen, hvis du ikke ønsker hele bær i kagen, og afkøl i køleskab i minimum 2 timer. Alternativt kan man bruge en hjemmelavet solbærmarmelade (det gjorde jeg i dette tilfælde).
Husblassen lægges i blød i 1/2 liter vand i en 1/2 time. Hak chokoladen fint, og varm piskefløden op til den næsten koger (80 grader). Halvdelen af den varme fløde hældes over chokoladen og der røres godt til chokoladen er smeltet og massen er blank. Tilsæt resten af den varme fløde under omrøring. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme chokolade-fløde. Hvis du er lige så husblas-forskrækket som jeg er, kan du nu hælde blandingen gennem en fin sigte for at undgå klumper. Tildæk cremen med husholdningsfilm (NB: der må ikke være luft mellem cremen og filmen, så den skal dække overfladen af cremen og opad siderne). Cremen afkøles fuldstændigt i køleskab i minimum 3 timer, men gerne til næste dag.
Den iskolde, stive creme piskes luftig med en håndmikser. Bland solbærsyltetøjet i og lad det piske med. Cremen er ret stiv i konsistensen og kan bruges i kagen med det samme.


Mandelbunde (passer til en springform):
Dej til mandelbunde
Ingredienser:
4 æg
120 g sukker
50 g mel
50 g mandelmel
15 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver.

Fremgangsmåde:
Del æggene i blommer og hvider. Pisk blommerne og sukkeret til en lys og skummende masse. Pisk hviderne stive og sæt dem til side. Bland mandelmel i æggesnapsen. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og sigt det i massen, mens du folder det i med en dejskraber. Fold straks de stive æggehvider i dejen og fordel den i en springform med bagepapir i bunden.
Bag kagen på næstnederste rille ved 175 grader i 40-45 minutter. Ovnen må ikke åbnes de første 30 minutter. Afkøl kagen. Når kagen er helt kold flækkes den i 2-3 bunde, og lægges sammen med solbærmoussen.

Pynt med friske solbær og revet hvid chokolade.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar